19/12/12

Els Taxis



Quan era petit em pensava que els taxis només podien grocs i negres. Més tard vaig descobrir que en realitat a la majoria de ciutats són de color blanc, i com a molt tenen un escut o una franja de color per poder distingir-los. Després vaig saber que hi ha altres ciutats on els taxis comparteixen els colors amb els nostres, com a Buenos Aires, Montevideo i Mumbai, però són l’excepció.

L’any 1906 van aparèixer els primers taxis motoritzats a Barcelona, amb una única parada a la Rambla, i van conviure amb els antics cotxes de cavalls de lloguer. Els vehicles motoritzats es van anar imposant i en un moment donat es va decidir que havien de lluir a la zona posterior una franja de color groc, blau o vermell segons la seva tarifa. Però l’any 1934 es va voler posar una mica d’ordre al sector i es van unificar les tarifes i els colors, de manera que es va adoptar el groc com a identifiicació comú. D’aquí deriven els colors actuals dels nostres taxis, amb les portes grogues i la resta bàsicament negre.

Com a curiositat diré que l’impulsor de la mesura va ser Jaume Vachier, un regidor de l’Ajuntament, que va intentar ordenar el caòtic trànsit de Barcelona a partir dels anys 20, i va projectar aparcaments subterranis, va fer col·locar el primer pas de vianants (a Balmes-Provença) i més tard el primer semàfor a la mateixa cruïlla. 

Ara hi ha una directriu europea que suggereix que els taxis es pintin de color cru, com els d’Alemanya. Per sort, de moment no ho compleix gairebé ningú. Us imagineu quin drama seria que desapareguin els taxis grocs i negres?

Cuando era pequeño pensaba que los taxis sólo podían ser amarillos y negros. Más tarde descubrí que en realidad en la mayoría de ciudades son de color blanco, y como mucho tienen un escudo o una franja de color para poder distinguirlos. Después supe que hay otras ciudades donde los taxis comparten colores con los nuestros, como en Buenos Aires, Montevideo y Mumbai, pero son una excepción.
En 1906 aparecieron los primeros taxis motorizados de Barcelona, con una única parada en la Rambla, y convivieron con los antiguos coches de caballos de alquiler. Los vehículos motorizados se fueron imponiendo y en un momento dado se decidió que debían lucir en la parte trasera una franja de color amarillo, azul o roja según su tarifa. Pero en 1934 es quiso poner un poco de orden en el sector y se unificaron las tarifas y los colores, de manera que se adoptó el amarillo como seña de identidad común. De aquí derivan los colores actuales de nuestros taxis, con las puertas amarillas y el resto básicamente negro.
Como curiosidad, decir que el impulsor de la medida fue Jaume Vachier, un concejal del Ayuntamiento, que intentó ordenar el caótico tráfico de Barcelona a partir de los años 20, y proyectó aparcamientos subterráneos, hizo colocar el primer paso de peatones (en Balmes-Provença) y más tarde el primer semáforo en el mismo cruce de calles.
Ahora hay una directriz europea que sugiere que los taxis se pinten de color crudo, como los de Alemania. Por suerte, de momento no lo cumple casi nadie. Os imagináis que drama sería que desaparecieran los taxis amarillos y negros?

11 comentaris:

  1. Ni parlar-ne! que lleig de color cru :( Quin munt de curiositats ens expliques Aitor...no sabia el pq dels colors i tampoc quin va ser el pas de vianants. Una entrada molt bona!
    Bones festes també per tu! Petó!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Neus! Hi ha un munt de curiositats darrera dels nostres taxis! I evidentment donarien per fer una entrada molt més llarga!
      I del tema del color...per aqí jo no passo, fins i tot això ens han de dir els alemanys com ho hem de fer? :(
      Petons!

      Elimina
  2. Drama nacional! Color cru!!! No es distingirien pas tan bé com els d'ara, que potser no són estèticament molt espectaculars, però que els reconeixes d'una hora lluny! Que no me'ls toquin!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic d'acord....drama nacional! És gairebé com si ens canvien de color a la Moreneta!!!! ;)
      En fi, de moment pel que sé és només una "recomananció" i per tant no crec que s'apliqui. I si ho fan, els barcelonins haurem de declarar-nos objectors de consciència!

      Elimina
  3. Gràcies, Aitor, per l'explicació. La comparteixo per facebook. Què durin molts més anys de groc i negre! No poden ser d'un altre color! Petons i Bon Nadal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu, Conxita, per compartir-ho al Facebook!
      Bones Festes per a tu i els teus i petons!

      Elimina
  4. No en tenia ni idea.. moooolt interessant Jait! Bon Nadal!

    ResponElimina
  5. No en tenia ni idea.. moooolt interessant Jait! Bon Nadal!

    ResponElimina
  6. De colr cru? Quin avorriment germànic, si us plau!!

    Jo, barcelonina fins el moll de l'os, tot i que resident a Reus, tinc al passadís de casa un pòster emmarcat amb un TAXI de Barcelona al Passeig de Gràcia!... Que no ho toquin!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. T'imagines? Què seria després? Ens faran treure la font de Canaletes?

      Elimina

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...